Jean Adolphe Dereux orgel til salgs

Vi ønsker å selge et orgel produsert av Jean Adolphe Dereux. Orgelet ble kjøpt inn til Helgen kirke i 1970, men ble erstattet med nytt orgel i 1966. Orgelet har stått lagret tørt siden og skal være i god stand.

Konsulent Martin Pearson har gått igjennom orgelet og vurderer orgelet som svært verdifullt.

Detaljer om orgelet:
Orgelet er et elektrostatisk orgel med 2 manualer og pedaler (32 pedaler).

Disposisjonen er:

Manual I                                            Manual II                               Pedaler

Gedackt                      16’                  Flûte d’Amour            8’         Subbass           16’

Prinzipal                      8’                    Gambe                        8’         Echobass         16’

Flûte                           4’                    Nazat                          2 2/3’    Oktave            4’

Quinte                         2 2/3’                Waldflûte                   2’         Fagott             16’

Prinzipal                      2’                    Terz                             1 3/5’    Posaune          16’

Flûte                           2’                    Flautino                      1’         Trompete        4’

Mixtur                         M                    Zimbel                        3 fach  II/P koppel

Trompete                    8’                    Fagott                         16’       I/P koppel

Manual Anpassung     A                     Oboe                           8’

II/I Koppel                                          Schalmei                     4’         vibrato

Swell pedal

Orgel byggeren:
Alle disse typer orgler produsert av Dereux hadde samme disposisjonen. Instrumentene er utviklet og bygget av firmaet Jean Adolphe Dereux fra 1950 fram til ca. 1980. Firmaet stengt i 1982. Dereux samplet orgel klang fra bl.a. Cavaillé-Coll orgler i Frankrike, og lydene satt på tonehjul. Dette er det samme metoden som Hammond brukt i sine orgler. Dessverre var det mye billigere til å produsere ren ‘elektroniske’ orgler, så produksjon av disse elektrostatiske instrumentene gikk forbi.

Orgelet har 2 originale høyttaler, og orgel krakk. Pedalene mangler.
Etter opplysninger, ga daværende kirkeverge i 1996, daværende organist, Waldemar Nowak, tillatelse til å ta med seg pedalene. Han er nå kantor i Lier prestegjeld.

Import av orgelet:
Orgelet er importert til Norge av Steinway & Son, Hamburg.

Orgelets tilstand:
Orgelet er, naturlig nok, meget tilstøvet. Har ikke vært i bruk de siste år, men stått tørt.
Det var ikke mulig å høre eller spille instrumentet, siden det var ikke adgang til strøm. Men instrumentet ses ut til å være i første klasses tilstand. Det er komplett med to originale høyttalere, og orgelkrakk. Pedalbordet mangler. Det ligger alle kretstegninger inne i orgelet, samt en del ekstra varer.

Vurdering av orgelet:
Orgelet er verdifullt, særlig til samlere.

Ønsker du å se orgelet er det mulighet for det.

Ta kontakt med kirkeverge Mona Halsvik for nærmere avtale tlf. 35946262.

Åpningstid: Tirsdager kl 08.00-16.00 (15.15: 1.mai-1.sept.)

Åpningstid: Fredager kl 08.00-16.00 (15.15: 1.mai-1.sept.)