Bryllup

Et bryllup kan være så mangt. Det kan være kun et brudepar med forlovere eller det kan være en stor fest over flere dager. Men i sentrum står uansett to mennesker som vil dele sitt eget liv med den andre. For mange er det markeringen av det viktigste valget man tar i løpet av livet.

Ekteskapsinngåelse eller vigsel er en offentlig handling og kan skje borgerlig eller kirkelig. I vitners nærvær gir en kvinne og en mann hverandre løfte om at de vil leve sammen resten av livet. En godkjent vigselsperson skal erklære at ekteskapet gyldig. Par som er borgelig viet kan i tillegg ha en kirkelig forbønnshandling for ekteskapet. De siste årene er det blitt mer vanlig med borgerlig vigsel, men fortsatt gifter halvparten av alle par seg i kirken.

Å gifte seg i kirken er i utgangspunktet gratis

Brudepar betaler ingenting hvis de gifter seg i den kirken de, eller foreldrene, hører til. Dersom hverken brud, brudgom eller foreldre hører til kirken de vil gifte seg i, må de betale. I slike tilfeller må de også selv ta med, eller betale for prest.

Det koster ingenting i leie av kirke eller bruk av prest for brudepar som gifter seg i den kirken der de eller foreldrene bor, når de er medlemmer av Den norske kirke (DNK). Dersom verken brud eller brudgom er medlem av DNK, må de betale leie uavhengig av hvor de bor.
Det blir ofte en vurderingssak, for brudepar som er vokst opp (døpt, konfirmert) i en kirke, betaler gjerne ikke, særlig om de nylig har flyttet.