Middelalderkirken Romnes

Middelalderkirken Romnes

Middelaldersmykket – i hjertet av Ulefoss
I naturskjønne omgivelser, vakkert beliggende på Romnes, står en autentisk middelalderkirke.
Kirken er en av Riksantikvarens stoltheter og ble kalt «Middelaldersmykket» av Riksantikvar Jørn Holme, da han besøkte Ulefoss i vinter. Det er med stolthet vi i Ulefoss kan vi presentere denne flotte kirken. Her har Ulefoss, Nome og Telemark en betydelig kulturhistorisk verdi som er viktig å vise fram, både til folk lokalt og utover Norges grenser.

Middelalderkirken Romnes

Kirken er landets best bevarte middelalderkirke - med sitt autentiske barokk inventar i altertavle, døpefont og prekestol med figurmaling. Kirken er en god arena for formidling av Middelalderkultur og gjennom sommerhalvåret får kirken besøk av skuespillere, brukes til konserter og bryllup.

Romnes kirke var kirken for jernverks og sagbruksfolket på hele 1700 – tallet, antagelig fordi verk og bruk hadde felles eiere. Kirken ble reddet fra rivning av familien Aall og var i privat eie i 120 år fram til 1987.  I dag er det Nome kirkelig fellesråd, på vegne av Nome kommune, som har ansvaret for den ærbødige bygningen.

Unik slektshistorie – ligger gravlagt på Romnes
Henrik Ibsens forfedre Diderik Altenburg og Engebret Bomhoff var forvaltere på Ulefos Saugbrug (1550) og Holden Jernværk (1657) i bruk og verks ekspansjonstid 1700 – 1800. Et konglomerat av tyske, svenske, danske og finske smeder, berggeseller og fagfolk trengte seg brått inn i innestengte bondebygder og satte sitt preg på samfunnet i Midt – Telemark.

Henrik Ibsens forfedre Altenburg og Bomhoff ligger gravlagt på Romnes kirkegård.

Middelalderkirken Romnes

Fire håndsmidde jernkors, noe som vi sjeldent ser i våre dager - laget av hammersmedmestere Findrod - står flott plassert på kirkebakken. Den første fra 1665. I gravlunden til familien Aall er over 25 slekts medlemmer gravlagt under de støpte jernkors og med Statsråd Niels Aall fra 1854. Midt i gravlunden våker Dyre Vaas skulptur med engel på sokkel fra 1930 årene. I 1773 lar fogden Andreas Rougtvedt det bygges en gravkjeller for sin familie under Romnes kirke. Der gravlegger han sin kone og 2 av sine barn. Når han selv dør om lag 40 år senere, er det ikke lenger lov å gravlegge i kirkekjellere.

Åpen i sommersesongen – Velkommen Inn!
Middelalderkirken Romnes er en kulturarv i seg selv. Tenk, at vi i lille Ulefoss, eier dette flotte kulturminnet! 

Hva kan vi tilby? Middelalderkirken Romnes

  • Åpen i sommersesongen: Juni – September
  • 6 – 7 gudstjenester: Det avholdes jevnlige gudstjenester gjennom sommersesongen
  • Dåp: Vi har plass til 3 dåpsfamilier i hver gudstjeneste
  • Vielse: En romantisk vielse i naturskjønne og historiske omgivelser
  • Guidet omvisning: Hør vår dyktige guide fortelle den spennenende historien
  • Musikk fra den mørke middelalder: Konsert i en stemningsfull middelalderkirke
  • Pilgrimsvandring: Gå pilgrimløypa fra Holla til Romnes og avslutt med gudstjeneste, guidet omvisning eller konsert
  • Romnesdagen: Avholdes årlig med kjente skuespillere som lever seg inn i den middelalderske mystiske verden
  • Olsok: Årlig samling til gudstjeneste med salg av rømmegrøt og sosialt samvær etterpå
  • Kirken leies også ut til ulike kulturarrangementerDigitalt fortalt - Romnes kirke
Digitalt fortalt er et nettsted med personlige fortellinger fra kulturinstitusjoner og privatpersoner. Fortellingene er knyttet til kulturarv. Målet er å vise bredden av temaer, fortalt av et stort mangfold av fortellere. Her finner du aktuelle linker som omhandler Romnes kirke:
 

Romnes kirke - Middelaldersmykket i Telemark Middelalderkirken Romnes

En unik middelalderkirke på nasjonalt nivå og en kulturattraksjon langs Telemarkskanalen. I naturskjønne omgivelser, vakkert beliggende på Romnes, står en autentisk middelalderkirke, bygd på slutten av 1100 – tallet. 

 

Musikkfortelling i Middelaldersmykket Romnes Middelalderkirken Romnes

Lyden av Romnes - Musikkfortelling i middelaldersmykket. Musikkfortellingen tar deg med på en liten musikalsk reise fra Romnes kirke ble innviet 26.september på slutten av 1100-tallet, og fram til den ble innviet på nytt, 26.september 1921.Middealdersmykket Romnes - Dragen Middelalderkirken Romnes

Hva gjør en drage på en kirkevegg? Middelalderkirken Romnes ligger flott beliggende langs Telemarkskanalen. Kirken er landets best bevarte middelalderkirke, bygd på slutten av 1100 – tallet. Kirken har, som de fleste andre kirker, litt mystikk og rariteter. Utvendig, på nordre hjørne, finner man omrisset av en drage!


 

Familien Aall - Karen Aall Middelalderkirken Romnes

"Satt Karen Aall og beskuet kirken hun eide? Jeg sitter her og ser utover det vakre landskapet, med ny sådde jorder, Norsjø og fjell.
Der nede, på den ene odden – står Romnes kirke – Middelaldersmykket i Telemark. Tankene mine går tilbake til den gangen familien Aall hadde kirken i privat eie".

 

St. Laurentius Middelalderkirken Romnes

Middelalderkirken Romnes er viet til St. Laurentius, den 26. september, men årstallet er ukjent for oss. Mest sannsynelig ble kirken bygget rundt år 1190. Hvem var egentlig denne St. Laurentius?Hammersmedene kommer til Ulefoss Middelalderkirken Romnes

Året er 1600. Pest, krig, ufred, skatt og ikke minst kampen om håndverksjobbene, fikk noen smeder til å ta med seg sine familier fra Sverige og flytte over grensen til Norge. De brøyt opp i sine hjemtrakter og søkte nytt fedreland.Henrik Ibsens fotefar Middelalderkirken Romnes

Skrev Henrik Ibsen noen av sine verk på Ulefoss? Henrik Ibsens forfedre Diderik Altenburg og Engebret Bomhoff var forvaltere på Ulefoss Saugbrug og Holden Jernværk i bruks og verks ekspansjonstid på 1700 – 1800 tallet.
 

 


 

Romnes kirke i artikler fra Varden:

«Fant 17 mynter fra middelalderen»
Gulvet i Romnes kirke skjulte en hemmelighet fra forgangne tider.

«Kulturlivet tok kaka»
2,7 millioner kroner ble fordelt mellom lag og foreninger i Nome. Romnes kirke stakk av med gullpotten på 650.000 kroner.

«Her kan du guide deg selv ved hjelp av smarttelefon»
Ved hjelp av smarttelefon eller nettbrett kan du nå selv guide deg gjennom Drømmemila på Ulefoss.

Dagens Bibelord
Kontakt oss

Post- og besøksadresse
Nome Rådhus
Ringsevja 30
3830 Ulefoss

Kirkeverge
Mona Halsvik
Telefon: 35 94 62 62 / 95 72 72 14
E-post: mona@nome.kirken.no


Lunde og Flåbygd kyrkjelydskontor
Åpningstid: Tirsdager kl 09.00-15.00
Besøks- og postadr.:
Lundetunet, Brugata 5, 3825 Lunde
Hjemmeside: lundekirken.no

Holla og Helgen menighetskontor
Besøks- og postadr.:
Ringsevja 30, 3830 Ulefoss
Hjemmeside: hollaoghelgen.no

Agder og Telemark bispedømme
Hjemmeside: kirken.no/agder

Øvre Telemark prosti
Hjemmeside: ovretelemark.no

Hva skjer?

For oversikt over gudstjenester og aktiviteter, se under fanen "Menighetene" og klikk deg inn på de respektive hjemmesidene.

Powered by Cornerstone